Specialistische Jeugdzorg | Behandeling en Begeleiding

038 - 2600 048 info@autismehuis.nl

“Mijn kind is bang om naar buiten te gaan omdat niet iedereen 1,5 meter afstand houdt”

De regels van het RIVM zijn duidelijk. Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen. Duidelijke regels zijn fijn voor jouw kind met autisme.

Toch kan het gebeuren dat in de supermarkt of op straat iemand rakelings langs jouw kind loopt en daarmee deze regel overtreedt. Voor iemand met autisme kan dit heel verwarrend zijn en gevoelens van paniek geven. “Word ik nu ziek?”, “Help, nu krijg ik corona!” Dit zwart-wit denken hoort bij autisme. Jouw kind zoekt naar duidelijkheid en heeft moeite met relativeren. Onze orthopedagoog Janette Zomer heeft een aantal tips hoe jij je kind kan gerust stellen en helpen te relativeren. Het is belangrijk om alle drie de stappen te volgen.

Hoe kun jij je kind helpen relativeren?

  1. Sluit aan bij je kind en laat merken dat je snapt dat het verwarrend is als niet iedereen zich precies aan de regels houdt.
  2. Help je kind relativeren: de regels vanuit het RIVM zijn nieuwe regels. Bij nieuwe regels geldt altijd dat mensen deze nog moeten leren en hieraan moeten wennen. Sommige mensen volgen daarom de regels nog niet allemaal (precies) of vergeten de regels. Dus, bij nieuwe regels hoort er altijd bij dat mensen eraan moeten wennen en ze moeten leren.
  3. Vertel wat je kind kan doen
    – Als mensen zich niet aan de regel houden, denk jij: ‘Dat hoort bij een nieuwe regel, deze mensen moeten het nog leren’.
    – Om niet besmet te raken, houd jij buitenshuis je handen onder schouderhoogte en raak je dus je gezicht niet aan.
    – Als je weer thuis komt, was je meteen je handen met zeep (20 seconden).

Vergeet jezelf niet

Als ouders doe je ontzettend je best om je kind te begeleiden in deze onzekere tijd. Je helpt met thuiswerk, je doet je best om het gezellig te houden in huis en misschien werk je ook nog vanuit huis. Dat is allemaal best veel. Heb je het gevoel dat je professionele ondersteuning nodig hebt bij het begeleiden van jouw kind met autisme? Laat het ons weten. Meer lezen over duidelijkheid scheppen over corona en autisme? Klik dan hier

Meer lezen over ouderbegeleiding?