Specialistische Jeugdzorg | Behandeling en Begeleiding

038 - 2600 048 info@autismehuis.nl

Praktijkworkshop | dinsdag 16 maart 2021 van 15.30 – 17.30 uur

IJsberg denken & autisme

 

Breng je leerling met autisme in kaart

Speciaal voor professionals binnen het onderwijs

Vaak is er al veel informatie en diagnostiek van een leerling met autisme voor handen. Toch maakt dat het vinden van een juiste aanpak niet altijd eenvoudig. Met welke specifieke en individuele ondersteuningsbehoeften moet je nu echt rekening houden in de klas? En hoe zorg je ervoor dat deze informatie overzichtelijk beschikbaar is voor een invaller of volgende docent? In deze workshop ga je samen met Suzanne Agterberg aan de slag en breng jij je leerling in kaart. Als bedenker van het autismepaspoort en voormalig autismespecialist in zowel het basis- als voortgezet speciaal onderwijs, weet Suzanne als geen ander welke zaken hierbij belangrijk zijn.

Wat ga je doen?

In deze workshop ga je samen met Suzanne aan de slag met het in kaart brengen van jouw leerling.

Vanuit ijsberg denken ontdek je de ondersteuningsbehoeften van jouw leerling. Samen doorloop je 8 onderwerpen (kenmerken van autisme in de DSM5, zintuiglijke waarneming, 
kenmerken van het denken, communicatie, cognitieve ontwikkeling, protectieve factoren
spanning en ontspanning, emotionele ontwikkeling) en creëer je een glashelder ondersteuningsdocument. 

Waarom deelnemen?

Na afloop weet jij hoe je de mogelijke oorzaken van gedrag (h)erkent. Ook heb je een waardevol document in handen, waarop de belangrijkste ondersteuningsbehoeften in beeld zijn gebracht. Met dit document begrijpt iedere volgende juf, invaldocent, gymjuf, stagiaire of voetbaltrainer jouw leerling.

In deze workshop werk je aan een beknopte versie van het autismepaspoort.

Speciaal voor het onderwijs

Deze kennissessie richt zich op professionals binnen het onderwijs. Dat betekent dat voorbeelden zich toespitsen op onderwijssituaties. Ben je niet werkzaam in het onderwijs maar wil je toch meekijken? Dat mag!

Wie is Suzanne Agterberg?

Suzanne Agterberg-Rouwhorst heeft 20 jaar ervaring als leerkracht, intern begeleider en autismespecialist in zowel het basis- als (voortgezet) speciaal onderwijs. Haar masterstudie gedragsspecialist (MSEN) sloot zij cum laude af. Met haar onderzoek dat aan de basis stond van het autismepaspoort dat zij zelf ontwikkelde, won ze in 2014 verschillende prijzen. Suzanne schreef twee boeken over autisme. Zij is voorzitter van de NVA Expertgroep Autisme & Onderwijs.

‘Het verschil kunnen maken voor kinderen met autisme’, is wat Suzanne drijft. Dit is ontstaan in haar jeugd, waarin zij zelf een ‘anders dan anders-kind’ was. Autisme speelt ook in haar eigen gezin een grote rol. De combinatie van deze ervaringsdeskundigheid met theoretische kennis én onderwijservaring, maakt dat Suzanne veel te vertellen heeft als het gaat om anders kijken naar gedrag.

Praktische informatie

  • Kosten: € 95,00 per persoon.
  • Wanneer: dinsdag 16 maart 2021 van 15.30 uur tot 17.30 uur.
  • Waar: op locatie autismehuis de Toren (Herfterlaan 2 in Zwolle) mits de corona-maatregelen dit toelaten. Mocht dit niet mogelijk zijn dan gaat de praktijkworkshop sowieso online door. Kun je alleen online deelnemen? Dat kan ook. Geef dit aan op het aanmeldformulier.
  • Is deze kennissessie interessant voor jouw hele team? Vraag dan hier naar de mogelijkheden voor een studiemiddag bij jou op locatie en wij komen naar jou toe.

Aanmelden voor praktijkworkshop op dinsdag 16 maart 2021 om 15.30 uur

Vul hieronder je gegevens in en meld je aan.


  • Nieuwsbrief en privacy

    Via onze nieuwsbrief versturen wij informatie over autismehuis. Wij delen je informatie niet met derden en je kunt je aanmelding voor onze nieuwsbrief op ieder moment opzeggen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.