Specialistische Jeugdzorg | Behandeling en Begeleiding

038 - 2600 048 info@autismehuis.nl
  1. Home
  2. Ouderbegeleiding aan huis

 

Ouderbegeleiding en opvoedondersteuning aan huis

Balans houden in een gezin met daarin een kind met autisme, is niet gemakkelijk. Onbedoeld vragen kinderen met autisme veel ruimte en aandacht. Broertjes en zusjes sneeuwen onder en zelf raak je oververmoeid. Dagelijks ben je bezig met het voorkomen en sussen van ruzies en lukt het niet om de situatie structureel onder controle te krijgen. Onze jeugd- en gezinsbegeleiders kennen de complexiteit van autisme en kunnen jou en jouw gezin daarbij helpen.

Ouderbegeleiding aan huis

Onze ouderbegeleiding en opvoedondersteuning geeft jou inzicht in het autisme van jouw kind. Door te weten hoe autisme werkt, begrijp jij jouw kind beter. Wij geven jou praktische tips en handvatten, waardoor je weer grip krijgt op situaties. Ook wanneer ze onverwachts zijn. Samen zetten we stappen naar structurele oplossingen. Zo ontstaat er weer ruimte om als gezin van elkaar te genieten.

 

“Wij geven jou inzicht in autisme en bieden structurele oplossingen zodat jij weer grip krijgt.”

Voor wie

Voor ouders van kinderen en jongeren met autisme (4 – 18 jaar) bieden wij op maat ouderbegeleiding en opvoedondersteuning.
Onze autisme-experts komen bij jou aan huis.

 

Wat wij doen

Wij brengen jouw hulpvragen duidelijk in kaart. Waar lopen jullie als gezin tegen aan? Welke situaties zorgen keer op keer voor veel onrust? Samen stellen we heldere doelen. Wij begeleiden jou en je gezin in de weg daarna toe.

Wij geven jou inzicht in autisme. “Hoe werkt autisme in het hoofd van mijn kind?”, “Hoe komt het dat hij soms zomaar uit het niets ontploft?” Wij leren jou hoe jij voor jouw kind structuur aanbrengt in de dag. Wij gaan werken aan gesprekstechnieken die je gelijk kunt toepassen en die duidelijkheid geven in de communicatie tussen jou en je kind. Met praktische tips en tools vanuit onder andere de Geef mij de Vijf methode en oefenen door modelling (voordoen, meedoen, nadoen) krijg jij weer grip op situaties.

 

De omgeving rondom het kind met autisme

Wij geloven (en weten uit ervaring) dat de groei en ontwikkeling van kinderen met autisme beter verloopt wanneer ook de omgeving wordt begeleid.

Vanuit ouderbegeleiding komen vaak ook hulpvragen van de omgeving naar boven. Bijvoorbeeld vanuit school of vanuit broers of zussen. Onze autisme-experts sluiten daarom, wanneer het nodig is, aan bij gesprekken op school en staan ook klaar voor broer(tjes) of zus(jes). Door laagdrempelige psycho-educatie leren ook zij hun broer(tje) of zus(je) met autisme beter te leren begrijpen. Zo komt het gezin weer in balans.

Iemand nodig die met je meedenkt?