1. Home
 2. Onze hulp
 3. Expertisepakket voor onderwijs

Onze autisme-expertise op school

Een leerling met autisme in de klas vraagt onbedoeld om extra ruimte en aandacht. Voor een leerkracht kan dat best ingewikkeld zijn. Plannen om hier passend op te handelen worden enthousiast gestart, maar blijken in praktijk niet altijd goed te werken. Hoe kan dit? En nog belangrijker… hoe kom je wel tot een goedwerkende oplossing? Op deze momenten is de kennis en ervaring van een autisme-expert nodig. Een specialist die meedenkt en de handvatten geeft om wel tot een goede oplossing te komen. Met ons expertisepakket voor het onderwijs is dat vanaf nu mogelijk.

Wat houdt het expertisepakket voor het onderwijs in?

Met het expertisepakket voor het onderwijs haal je de kennis en ervaring van autisme-expert in huis. Een vaste specialist wordt gekoppeld aan een school en is de contactpersoon voor de casussen van leerlingen met autisme die vastlopen. Wij denken mee en geven praktische oplossingen om de leerling weer tot ontwikkeling te brengen. De ene keer is hiervoor observatie en analyse in de klas nodig en een andere keer coaching van de leerkracht.

Naast support en ondersteuning op de casussen, verrijken we vanuit het expertisepakket ook de kennis van het onderwijsteam met een kennisdelingsmoment over autisme. Wij geloven dat hoe meer collega’s binnen de school weten wat autisme is en hoe dit werkt bij een kind, hoe beter we kinderen met autisme tot ontwikkeling kunnen brengen.

“Autisme vraagt om specialistische kennis en ervaring om tot een goedwerkende oplossing te komen.” 

 

Voor wie?

Het expertisepakket is bedoeld voor het reguliere onderwijs. Door de support en ondersteuning van onze autisme-experts komen we samen tot goedwerkende oplossingen voor de hulpvragen van leerlingen met autisme.

In de praktijk

Kies je voor het expertisepakket? Dan plannen we eerst een startgesprek om te inventariseren welke vragen of knelpunten er liggen. Ook leggen we dan de expertise-overleggen en het kennisdelingsmoment voor het onderwijsteam vast. Het kennismoment duurt een dagdeel en sluit aan bij het opleidingsniveau van de leerkrachten. Coaching, observatie en eventuele verslaglegging wordt flexibel ingezet. 

Waarom kiezen voor het expertisepakket?

specialistische kennis en expertise over autisme op school op momenten dat het nodig is
professionele groei van het onderwijsteam
 word een autismevriendelijke school, daar profiteren álle leerlingen van

Geïnteresseerd?

Vul dan onderstaand formulier in. Binnen 3 dagen nemen wij contact met je op. Het invullen van dit formulier is vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. Het enige wat het je kost is de tijd van een telefoongesprek. Om te kunnen profiteren van het expertisepakket, is het belangrijk dat jouw school zich bevindt in de zorgregio RSJ IJsselland, Meerinzicht, Midden IJssel Oost Veluwe. 

 • Svp het daadwerkelijk aantal leerkrachten benoemen in plaats van een totaal fte.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nog niet helemaal overtuigd?

Lees de veelgestelde vragen of bekijk de hulpvraag van Tess

 • Als school hebben wij zelf een orthopedagoog in dienst. Wat voegt de hulp van een autisme-expert nog toe?
  Onze experts zijn specialisten in autisme. Dit specialisme is soms ook nodig om tot een goedwerkende oplossing te komen voor de leerling met autisme. Wij verdiepen de aanwezige kennis van de orthopedagoog met onze kennis én ervaring. Ook geven wij praktische handvatten en maatwerkoplossingen afgestemd op de leerling. Samen komen we tot een passend handelingsplan. 
 • Kunnen jullie ook helpen bij zorgvragen vanuit andere problematiek dan autisme? 
  Onze experts kijken altijd naar het totaalplaatje dat een kind laat zien. Autisme is een perfasieve ontwikkelingsstoornis en heeft daarom ook zijn invloed op andere problematiek. Denk daarbij aan ADHD, ADD, angst en agressie. Onze aanpak reikt daarom verder dan alleen het autisme. Wij zijn voorstander van een integratieve aanpak en staan open voor samenwerking met andere professionals. Wist je trouwens dat veel kinderen (ook zonder autisme-diagnose) gebaat zijn bij een autismevriendelijke benadering?

 

 

Hulpvraag Tess

 • Hoe ziet jullie werkwijze eruit? 
  Wanneer je meedoet aan de pilot wordt aan jouw school een vaste autisme-expert gekoppeld. Zij plant met jou een startgesprek en inventariseert waar jullie behoefte ligt. Samen maken we een plan en stemmen we af hoe we het expertise-overleg en de support zo effectief mogelijk gaan inzetten. Ook plannen we vooraf een kennismoment voor het onderwijsteam, zodat we gaan bouwen op een gelijk kennisfundament binnen de school. Zo weet je van te voren precies wat je van ons kunt verwachten.

 • Bieden jullie binnen dit pakket ook ambulante begeleiding voor het kind in de klas?
  Het expertisepakket voor het onderwijs is uitsluitend bedoeld voor de professionals op school. Begeleiding voor het kind in de klas bieden we ook maar dat valt niet binnen dit pakket. Begeleiding voor de leerling door autismehuis kan door ouders aangevraagd worden via de gemeente waar het kind woont. 

Bijzonder is bij ons heel gewoon