1. Home
 2. Onze hulp
 3. Behandeling en begeleiding bij schooluitval

Intensieve dagbehandeling

Soms lopen kinderen vast op school of zijn ze nog niet klaar om deel te nemen aan een vorm van onderwijs. Speciaal voor deze doelgroep biedt autismehuis een intensief behandelprogramma waarbij gebruik wordt gemaakt van de goede principes vanuit onder andere ABA, PRT, PECS en DTT. We werken vanuit een positieve benadering en de motivatie van het kind om de ontwikkeling te stimuleren.

Voor wie?

De intensieve dagbehandeling is voor kinderen met specifieke gedragskenmerken of autisme waarbij er vaak sprake is van een complexe ondersteuningsvraag. De kinderen lopen in de ontwikkeling vaak op verschillende gebieden achter. Kinderen zijn bij aanmelding tussen de 3 en 9 jaar en dreigen uit te vallen, zijn uitgevallen of kunnen niet instromen in het (speciaal) basisonderwijs.

 

Wat we doen

Op de dagbehandelingsplek leren wij kinderen stap voor stap de vaardigheden die nodig zijn om binnen een vorm van onderwijs te kunnen functioneren. Binnen ons programma wordt via verschillende methoden gewerkt aan het ontwikkelen van verschillende vaardigheden, het aanleren en eigen maken van alternatief gedrag in de voor het kind moeilijke situaties. We werken aan vaardigheden op het gebied van communicatie en taal, sociale- en spelvaardigheden, zelfredzaamheid, motoriek en (voor)schoolse vaardigheden. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is de nauwe betrokkenheid van ouders. Hierbij hoort het volgen van de ouderworkshops, komen we regelmatig op huisbezoek en bieden we ouderbegeleiding. Het doel van de intensieve dagbehandeling is uitstromen naar een vorm van onderwijs.

 

Wat kan je verwachten?

Het behandelprogramma is opgebouwd in 5 verschillende fases. Ieder kind doorloopt deze fases vanuit zijn persoonlijke ontwikkelplan en op zijn eigen tempo. We stemmen het programma en het tempo af op de ontwikkeling van het kind.

 

 • We starten met een assessment. In 12 weken brengen we de ontwikkeling van het kind in kaart en wordt samen met ouders en de gemeente bepaald of de behandeling voldoende aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van het kind.
 • In de fase van intensieve behandeling werken we aan de doelen die voortkomen uit de assesmentfase. Daarnaast is het streven dat er binnen 9 maanden een uitstroomperspectief is bepaald.
 • Na de bepaling van het uitstroomperspectief, wordt nog specifieker gewerkt aan de vaardigheden die het kind nodig heeft om een succesvolle overstap naar een vervolgplek te kunnen maken.
 • Daarna gaat het kind wennen op de vervolgplek waarbij onze professional het kind ondersteunt in deze overgang en er ruimte is voor een warme overdracht. Stapje voor stapje en in goed overleg zal de schaduwbegeleiding afbouwen, tot het kind zelfstandig kan functioneren op de nieuwe plek.
 • Uiteindelijk ronden we af met een evaluatie. Wij blijven tot een half jaar na de evaluatie op afstand beschikbaar voor advies.

 

De periode dat kinderen intensieve dagbehandeling krijgen ligt gemiddeld tussen de anderhalf jaar en drie jaar. Tussentijdse evaluaties om de voortgang te monitoren zijn een belangrijk onderdeel van het behandeltraject. Na de eerste fase wordt minimaal ieder halfjaar de ontwikkeling en voortgang met ouders besproken. De ontwikkeling en voortgang wordt ook besproken en geëvalueerd met de gemeente en eventuele andere betrokken partijen.

 

Een dag op onze behandellocatie

Kinderen worden om 8.30 uur gebracht en worden om 14.30 uur opgehaald. Ouders mogen hun kind zelf naar de locatie brengen en weer ophalen. Wanneer dit niet mogelijk is, kan in samenspraak met de gemeente worden gekeken naar mogelijkheden voor taxivervoer.

Bekijk deze video voor een kijkje op onze behandellocatie De Toren:

Er wordt gewerkt met kind-teams die bestaan uit een gedragsdeskundige of gedragsspecialist, een mentor en geschoolde professionals. De gedragsdeskundige is betrokken bij het kind en draagt de eindverantwoordelijkheid voor de behandeling. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor ouders, werkt intensief met het kind en zet samen met de gedragsdeskundige of gedragsspecialist de lijnen voor de dagelijkse behandeling uit. Overige kind-teamleden zijn behandelaren die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering en monitoring van het programma van het kind.

Hoe meld je jouw kind aan?

 • Neem contact op met het Servicekantoor van autismehuis. Dit kan telefonisch, per mail of via het contactformulier op onze website.
 • Er wordt vervolgens telefonisch contact opgenomen door een gedragsdeskundige voor een eerste beeldvorming.
 • Daarna volgt eventueel een kennismaking op locatie met ouders, kind en mogelijke partijen zoals andere hulpverlening en de gemeente. Na een rondleiding op de behandellocatie wordt er door middel van een intakegesprek en een observatie bepaald of plaatsing passend is.
 • Eventueel vindt er een extra observatie plaats in een andere setting (bijv. huidige school, dagbehandeling of dagbestedingsplek).

 

Met deze gemeenten hebben wij een overeenkomst

FoodValley:
Gemeente Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel en Veenendaal.

Midden IJssel Oost Veluwe:
Gemeente Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen

RIGG Groningen:
Gemeente Midden-Groningen, Westerwolde, Westerkwartier, Het Hogeland, Eemsdelta, Pekela, Veendam, Stadskanaal, Oldambt en Groningen.

Hoe verder na de aanmelding?

Als vanuit de observatie(s) en de gesprekken met ouders plaatsing passend lijkt, wordt het kind in nauwe afstemming met alle betrokken partijen op de wachtlijst geplaatst. Benieuwd naar onze wachtlijst? Neem contact met ons op. Zodra er meer bekend is over de definitieve startdatum wordt er contact opgenomen met ouders en de betrokken gemeente. Voorafgaand aan de start zal er een startgesprek plaatsvinden met de betrokken gedragsdeskundige en mentor van het kind.

Formulier

Wil je meer weten over onze intensieve dagbehandeling of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Meld je hieronder via het formulier aan en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen. 

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Moeder Marieke

“Onze zoon Jurre (9) zat op speciaal onderwijs maar liep helemaal vast… Hij ging nog maar 2 dagen per week naar school en de rest van de tijd zat hij thuis op de bank. Uitzichtloos. In overleg met school en de gemeente zijn we in contact gekomen met autismehuis. Vanuit zijn hulpvraag naar rust, maar tegelijkertijd betrokken houden bij het onderwijs, is hij terecht gekomen op de dagbehandeling. Hier heeft Jurre weer leren, leren. Hij is tot rust gekomen en zijn hoofd staat weer open om dingen te leren. Ook thuis gaat het een stuk beter. Wij als ouders krijgen goede begeleiding. Er is gekeken naar wat er écht nodig was. En er is aansluiting gezocht bij onze situatie. Zorg op maat.”