Online kennissessie | woensdag 3 maart 15.30 uur
IJsberg denken & autisme
Aanmelden voor deze kennissessie is niet meer mogelijk. Op dinsdag 16 maart organiseren we een praktijkworkshop vanuit hetzelfde thema. Kijk op www.autismehuis.nl/praktijkworkshop voor meer informatie.
Ontdek wat er zich onder ‘waterspiegel’ van een leerling met autisme af kan spelen
Speciaal voor professionals binnen het onderwijs
Kinderen met autisme verwerken informatie anders. Dit zorgt ervoor dat het gedrag van een kind met autisme soms lastig te begrijpen is. De signalen die ze uitzenden verwoorden vaak niet goed wat ze bedoelen. Maar hoe ontdek je nu wat een leerling wel bedoeld?
In deze kennissessie neemt Suzanne Agterberg, autismespecialist van Spectrumvisie, je mee in ‘IJsberg-denken’ en laat ze jou zien wat er zich onder de ‘waterspiegel’ van een leerling met autisme afspeelt en hoe je de boodschap van ongewenst gedrag ontdekt.
Wat we gaan doen
Een ijsberg is zoveel groter dan alleen het topje dat je kunt zien. Zo werkt het ook met gedrag. Het gedrag dat je ziet is slechts het topje van de ijsberg. Suzanne Agterberg laat je in deze kennissessie anders naar gedrag kijken.
Samen met Suzanne ‘duik’ je onder de ‘waterspiegel’. Ze laat jou zien wat er zich onder water allemaal kan afspelen en hoe je de ware ondersteuningsbehoefte van een leerling ontdekt. Wat schuilt er nu écht achter die felle reactie of boze bui?
Waarom deelnemen?
Na deze kennissessie kijk je anders naar gedrag van jouw leerling. Je ziet niet alleen meer het ongewenste gedrag maar je (h)erkent ook de echte ondersteuningsbehoefte.

Speciaal voor het onderwijs
Deze kennissessie richt zich op professionals binnen het onderwijs. Dat betekent dat voorbeelden zich toespitsen op onderwijssituaties. Ben je niet werkzaam in het onderwijs maar wil je toch deelnemen? Dat mag!

Suzanne Agterberg-Rouwhorst heeft 20 jaar ervaring als leerkracht, intern begeleider en autismespecialist in zowel het basis- als (voortgezet) speciaal onderwijs. Haar masterstudie gedragsspecialist (MSEN) sloot zij cum laude af. Met haar onderzoek dat aan de basis stond van het autismepaspoort dat zij zelf ontwikkelde, won ze in 2014 verschillende prijzen. Suzanne schreef twee boeken over autisme. Zij is voorzitter van de NVA Expertgroep Autisme & Onderwijs.
‘Het verschil kunnen maken voor kinderen met autisme’, is wat Suzanne drijft. Dit is ontstaan in haar jeugd, waarin zij zelf een ‘anders dan anders-kind’ was. Autisme speelt ook in haar eigen gezin een grote rol. De combinatie van deze ervaringsdeskundigheid met theoretische kennis én onderwijservaring, maakt dat Suzanne veel te vertellen heeft als het gaat om anders kijken naar gedrag.
Praktische informatie
- Deelname is gratis
- Wanneer: woensdag 3 maart 2021 van 15.30 – 16.30 uur
- Waar: online via Zoom
- Is deze kennissessie interessant voor jouw hele team? Vraag dan hier naar de mogelijkheden voor een studiemiddag bij jou op locatie en wij komen naar jou toe.