“Als ik iets niet wil doen, help me dan door te onderzoeken wat de reden is van mijn weerstand”
Iedere keer wanneer Evi moet douchen is het strijd in huis. Evi wil het liefste helemaal niet douchen. En al helemaal niet in de zomer. Na lang onderhandelen en pushen lukt het ouders om Evi onder de douche te krijgen. Maar een douchebeurt is alles behalve ontspannend voor Evi én haar ouders. Strijd vóór het douchen, strijd tijdens het douchen en strijd ná het douchen bij het afdrogen. Hoe komt het toch dat Evi zo’n moeite heeft met douchen?
Janette Zomer, orthopedagoog bij autismehuis, legt uit waarom ontspannen douchen voor Evi niet zo vanzelfsprekend is.
Prikkelgevoeligheid
Iemand met autisme kan prikkelgevoelig zijn en daardoor overgevoelig reageren op prikkels die via de zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven en voelen) binnen komen.
Dat Evi niet wil douchen heeft te maken met haar prikkelgevoeligheid. De weerstand wordt eigenlijk niet veroorzaakt door het douchen zelf, maar door het afdrogen erna.
De handdoek, die mama zomers in de zon laat drogen, droogt zo hard op, dat het afdrogen na het douchen pijnlijk is voor Evi. De harde handdoek doet pijn op haar huid. En daarom wil Evi niet douchen. De oplossing kan in zo’n geval worden gezocht in het afdrogen met bijvoorbeeld een hydrofiele doek. Deze doeken zijn zacht, waardoor afdrogen geen meer pijn doet.

Waar komt die prikkelgevoeligheid vandaan?
In ons brein wordt de binnengekomen informatie (prikkels via de zintuigen) onder andere verwerkt door de thalamus. De thalamus is een soort regelkamer in de hersenen die bepaalt óf en hoe sterk een prikkel wordt doorgegeven naar het bewustzijn. De thalamus bepaalt dus waar je je wel of niet bewust van bent; zo worden achtergrondgeluiden vaak niet doorgegeven naar je bewustzijn als je bijvoorbeeld aandachtig een boek leest.
Bij iemand met autisme kan de thalamus soms te veel of juist te weinig signalen doorgeven naar het bewustzijn, waardoor zintuigelijke informatie anders verwerkt en ervaren wordt en er bijvoorbeeld over- of ondergevoeligheid ontstaat.
In de situatie van Evi, wordt het afdrogen van de huid met de handdoek (zintuigelijke informatie) als een sterke prikkel doorgegeven naar het bewustzijn. Evi ervaart het afdrogen met de handdoek daardoor als pijnlijk en vertoont weerstand om te gaan douchen. Hoe voller het hoofd van Evi is met prikkels (bijvoorbeeld na een vermoeiende dag), hoe meer Evi last heeft van haar prikkelgevoeligheid.
Help een kind door te onderzoeken wat de reden is van de weerstand
Als een kind iets niet wil doen, dan heeft het kind daar vaak een hele goede reden voor. Het vinden van de oorzaak kan een hele puzzel zijn. Bij autismehuis kunnen wij jou daarbij helpen. Onze autisme-experts begrijpen de complexiteit van autisme en kunnen jou en je kind de handvatten geven om weer grip te krijgen op moeilijke situaties.
Heb je hulp nodig? Onze professionals staan voor je klaar.
Klik hier en meld je aan. Bellen kan ook (038 – 2600 048)