1. Home
  2. Naar school gaan met autisme is niet vanzelfsprekend

Naar school gaan met autisme is niet vanzelfsprekend

Ontwikkelen en leren gaat anders als je autisme hebt. Naar school gaan, is dan ook niet altijd vanzelfsprekend voor een kind met autisme. Een deel van alle kinderen met autisme loopt vast op school of is op vierjarige leeftijd nog niet klaar om deel te nemen aan het onderwijs. Deze kinderen komen thuis op de bank te zitten.

Speciaal voor deze doelgroep biedt autismehuis De Toren een intensief ABA programma. In dit programma leren kinderen met autisme stap voor stap de voorschoolse vaardigheden die nodig zijn om wel te kunnen deelnemen aan het onderwijs.

Ondenkbare situatie

“Jouw kind hele dagen bij huis en niet op school, omdat er geen passende onderwijsplek is. Het lijkt een ondenkbare situatie maar toch komt dit voor in Nederland”, vertelt Ingeborg van Ansem, operationeel manager en initiatiefnemer van autismehuis De Toren.

“Ouders zijn vaak radeloos als ze met ons in contact komen. De meesten hebben al een hele weg van hulpverlening achter de rug of zitten nog midden in een zoektocht naar het vinden van een juiste plek waar hun kind wel tot ontwikkeling komt”. 

Intensieve dagbehandeling ABA

Autismehuis De Toren in Zwolle is een ontwikkelplek voor jonge kinderen met autisme die zo’n complexe zorg-onderwijsbehoefte hebben dat ze nog niet kunnen aansluiten in het onderwijs. Met een intensief Applied Behavior Analysisprogramma leren de kinderen vanuit een positieve en liefdevolle benadering stap voor stap de voorschoolse vaardigheden die nodig zijn om weer mee te doen in het onderwijs.

ABA is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode voor de behandeling van mensen met autisme. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd een ABA behandeling ontvangen, duidelijk meer vooruitgang boeken op het gebied van onder meer cognitieve , taal- en communicatieve vaardigheden, schoolse prestaties en sociale vaardigheden.

"Met een intensief Applied Behavior Analysis programma leren wij de kinderen weer leren".

Het liefst zijn we er zo vroeg mogelijk bij

“Het liefst worden we er zo vroeg mogelijk bij betrokken” vertelt Ingeborg. “Wanneer een kind al op jonge leeftijd kan profiteren van het ABA programma, heeft het kind daar van jongs af aan voordeel van. En het kind niet alleen, het heel gezin. Zo voorkomen we negatieve ervaring op negatieve ervaring. Naast dat we kinderen op De Toren begeleiden en behandelen, doen we dit ook op school en aan huis. Wanneer een kind bijvoorbeeld moeilijk meekomt in de klas, bieden we schaduwbegeleiding. Zo voorkomen we dat kinderen vastlopen en uitvallen”. 

Maatwerk

Ieder kind met autisme is uniek. Zo kijken wij ook naar het kind. “Wat heb jij nodig om te worden wie je bent?” Voor ieder kind is dat anders. autismehuis heeft drie verschillende zorglijnen onder één dak; intensieve dagbehandeling, ambulante begeleiding en behandeling en groepszorg (begeleiding na schooltijd en bij ons logeren in het weekend). Met deze vormen van begeleiding en behandeling in huis bieden we voor ieder kind met autisme maatwerk.