Specialistische Jeugdzorg | Behandeling en Begeleiding

038 - 2600 048 info@autismehuis.nl
 1. Home
 2. Tips en antwoorden om duidelijkheid te scheppen over corona bij autisme

Wat kun je doen om jouw kind met autisme gerust te stellen als het gaat om het coronavirus

Zit jouw kind met autisme vol vragen en angsten over het coronavirus? Dat is heel begrijpelijk. Maar hoe creëer je weer rust en duidelijkheid in het hoofd van een kind met autisme? Onze orthopedagoog Janette Zomer geeft een aantal tips.

Uiteraard is het belangrijk om de inhoud aan te passen aan de actualiteit, realiteit en/of het niveau wat jouw kind aankan en nodig heeft.

Stappenplan

 

Benader een vraag of situatie volgens onderstaand stappenplan en creëer zoveel mogelijk rust en duidelijkheid. Kom je er toch niet uit en heb je hulp nodig bij een lastige vraag? Stel deze vraag hieronder of kijk onderaan deze pagina bij veelgestelde vragen en antwoorden.

 1. Toon begrip en erken de (angst-)gevoelens van je kind. ‘Ik snap dat je het spannend vindt en er vragen over hebt.’ In alle rust begrip tonen en ruimte geven voor de emoties van je kind is essentieel om de vervolgstappen succesvol in te kunnen zetten.
 2. Geef duidelijkheid op de 5 (wat, wie, waar, wanneer en hoe) waar je deze kan geven. Doe dit zoveel mogelijk met feiten, kort en bondig. Deze aanpak is gebaseerd op de methode Geef me de 5©.
 3. Parkeer concreet in de tijd wat je nog niet weet, dus vertel wanneer je wel antwoord geeft.

 

Vragen en antwoorden

“Help, mijn kind met autisme krijgt een coronatest en wil niet!”

Wanneer kinderen met autisme een coronatest moeten doen, kan dit veel stress veroorzaken. Er wordt iets van ze verwacht, wat ze nog niet eerder hebben gedaan en waarvan ze ook niet precies weten hoe dit gaat. Dat is voor veel kinderen spannend en onduidelijk, zeker wanneer je autisme hebt en duidelijkheid heel belangrijk voor je is.

Onze orthopedagoog Janette Zomer heeft daarom speciaal voor kinderen met autisme een stappenplan en twee pictogrammenkaarten gemaakt waarin ze precies uitlegt hoe zo’n corona-test gaat. Lees verder

“Als ik mij niet zo lekker voel, moet ik dan thuis blijven? En wat doen we dan?”

 1. Je bent thuis omdat je verkouden bent. We doen dan thuis dezelfde dingen als op een vrije dag (benoem eventuele uitzonderingen)
 2. Je bent thuis omdat je koorts hebt (meer dan 38 graden op de thermometer). Je bent ziek en we zorgen hetzelfde voor jou als wanneer je griep hebt
 3. Je bent thuis omdat je moet hoesten/niezen (meer dan 20 keer per dag) of benauwd bent (moeite met ademen) én je hebt koorts (meer dan 38 graden). We bellen de huisarts of je een test moet om te kijken of je besmet bent met het coronavirus.

"Wanneer hoef ik niet meer thuis te blijven?"

 1. Als je niet meer verkouden bent en geen koorts meer hebt
 2. Als je bent besmet met het coronavirus blijf je twee weken thuis en als je dan 24 uur geen klachten meer hebt, ben je weer beter en hoef je niet meer thuis te blijven.

"Zijn er nog wel genoeg boodschappen in de winkel?"

Ja, de bazen van alle supermarkten in Nederland hebben gezegd dat er voldoende voorraad aan boodschappen is in Nederland. Soms is een schap leeg, maar dan wordt het de volgende dag weer gevuld.

"Hoe help ik mijn kind dat blokkeert door thuisonderwijs?"

Wij krijgen veel vragen van ouders die aangeven dat hun kind blokkeert nu ze thuis aan de slag moeten met schoolwerk. Kinderen lopen vast en komen niet toe aan de taken die school van ze vraagt. De een blokkeert en de ander wordt gefrustreerd. Veel bankhangen en gamen is vaak het gevolg en het schoolwerk blijft onaangeroerd liggen. Dat is niet wat je wilt. Maar hoe schep je structuur en duidelijkheid in deze tijd nu alles net even anders gaat? Onze orthopedagoog Janette Zomer heeft een aantal tips.
Lees verder

“Mijn kind is bang om naar buiten te gaan omdat niet iedereen 1,5 meter afstand houdt”

De regels van het RIVM zijn duidelijk. Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen. Toch kan het gebeuren dat in de supermarkt of op straat iemand rakelings langs jouw kind loopt en daarmee deze regel overtreedt. Voor iemand met autisme kan dit heel verwarrend zijn en gevoelens van paniek geven. “Word ik nu ziek?”, “Help, nu krijg ik corona!” Dit zwart-wit denken hoort bij autisme. Jouw kind zoekt naar duidelijkheid en heeft moeite met relativeren. Onze orthopedagoog Janette Zomer heeft een aantal tips hoe jij je kind kan gerust stellen en helpen te relativeren.
Lees verder

"Hoe leg ik de nieuwe corona-maatregelen uit aan mijn kind met autisme?"

Op dinsdag 21 april maakte premier Rutte een versoepeling van de corona-maatregelen bekend. Het gaat om een aanpassing op bestaande regels. Omgaan met veranderingen kan lastig zijn wanneer je autisme hebt. 
Hoe kun je deze maatregelen zo duidelijk mogelijk uitleggen?

Onze orthopedagoog Janette Zomer heeft de maatregelen op een rij gezet en geeft een aantal tips.
Lees verder

Handige how-to schema’s

 

Onze orthopedagoog Janette Zomer heeft een aantal handige hulpmiddelen en dagschema’s gemaakt. Klik op de afbeelding om het document te vergroten.

Sommige gegevens over het Coronavirus zijn niet met 100% zekerheid te vinden of zijn door de snelheid waarin nieuws zich aanpast alweer gewijzigd. Bij deze schema’s en uitwerkingen is  gekozen voor o.a. de techniek ‘Nut is belangrijker dan waarheid’. Deze techniek heeft als doel duidelijkheid te geven, daar waar geen onomstotelijke feiten, bewijzen of antwoorden kunnen worden gevonden, terwijl je kind deze wél nodig heeft. Pas daarom deze schema’s aan, aan de actualiteit, realiteit en/of het niveau van wat jouw kind aankan en nodig heeft. Maatwerk blijft natuurlijk belangrijk.

Hulp nodig bij lastige vragen? Stel ze aan ons

 

Loop je tegen ingewikkelde situaties of vragen aan van kinderen nu de scholen gesloten zijn? En kom je er zelf niet uit?
Stel hieronder je vraag. De meest gestelde vragen met antwoorden posten wij online om zo zoveel mogelijk ouders en kinderen te helpen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.