Sem krijgt ambulante begeleiding in corona-tijd.
Hoe gaat dat?
Sinds een aantal weken krijgt Sem (9 jaar oud) ambulante begeleiding via videobellen. Normaal gesproken komt Sem voor groepszorg naar autismehuis de Kubus en krijgt hij ambulante begeleiding aan huis. Door de Corona-maatregelen is dat op dit moment niet mogelijk.
Hanneke (moeder van Sem) en Judith Strikkkers (ambulant begeleider van Sem) vertellen wat ambulante begeleiding in corona-tijd voor Sem betekent.
Geen groepszorg, wel ambulante begeleiding
“Het voelde niet fijn om Sem naar de groepszorg te laten gaan”, vertelt Hanneke, de moeder van Sem. “Sem heeft diabetes en is daardoor extra kwetsbaar. Op de Kubus komt hij in contact met andere mensen en dat hebben wij nu liever niet. Dat de ambulante begeleiding via beeldbellen wel door kon gaan, is ontzettend fijn voor Sem.”
Maatwerk
“Zorg van autismehuis is altijd maatwerk. Nu in corona-tijd helemaal”! vertelt Judith Strikkers (ambulant begeleider van Sem). “Sem is jongen die graag gezien wil worden. Eén op eén aandacht is belangrijk voor hem. Daar kan hij zijn energie in kwijt. Nu we kinderen en jongeren ambulant begeleiden is het in iedere situatie kijken, wat werkt voor dit kind. Bij Sem werkt het om te video-bellen.
Tijdens het video-bellen spelen we vaak samen een spel, waarbij Sem voor mij de pion of dobbelsteen verzet/gooit. De ene keer is het Monopoly, de andere keer dammen en we hebben ook al een keer een door Sem zelf bedacht spel gespeeld. Even een moment één op één aandacht, samen bezig zijn en werken aan het win/verlies-element dat hoort bij een spel. Sem weet goed met videobellen om te gaan en ook nu kunnen we goed werken aan zijn leerdoelen. Hij doet dat écht goed! Ik ben super trots op Sem”.

In contact blijven
Hanneke (moeder Sem) “Het video-bellen is fijn voor Sem”. Hij blijft op deze manier ook in contact met zijn begeleider waardoor de overgang naar weer ambulante begeleiding aan huis niet zo groot is. We zijn erg blij met de ondersteuning van autismehuis. Ook voor ons als ouders is het fijn om even je zorgen of problemen, waar je thuis tegenaan loopt, te bespreken”.
“We zijn erg blij met de ondersteuning van autismehuis. Ook voor ons is het fijn om de dingen, waar je als gezin tegenaan loopt, te bespreken”.
Best pittig
Hanneke: “De hele corona-situatie met thuisonderwijs vind ik best pittig af en toe. Zeker de eerste paar weken. Het wegvallen van zijn dagelijkse schoolroutine, zorgde voor veel onrust bij Sem. Hij kon zijn draai niet vinden, verveelde zich, ging zijn zusje claimen en thuisonderwijs werd al snel een strijd. ‘Waarom moet ik dit maken? Er is toch niemand die dit controleert’. Al die vragen zorgden voor veel onrust in zijn hoofd waardoor het lastig was om thuis aan de slag te gaan met schoolwerk. Ook hierin zagen wij hoe belangrijk het is, dat Sem zich gezien voelt. We hebben contact gezocht met school. Nu heeft hij regelmatig een Team-overleg met zijn juf en dat helpt”.
We missen school en autismehuis
“Het enthousiasme van niet naar school hoeven, is er inmiddels wel vanaf” vertelt Hanneke. “Bij het horen van het eerste bericht dat school ging sluiten, had ik nog 2 springende kinderen op de bank. Nu geeft Sem aan dat hij school en zijn vriendjes mist en is zijn zusje soms verdrietig.
Ook wij kijken ernaar uit om de draad van ons gewone leven zonder maatregelen weer op te pakken. Het is fijn dat de maatregelen nu versoepeld worden. Zodra het veilig is voor Sem, mag hij weer naar autismehuis. Ze gaan daar goed met zijn diabetes om. Ik weet dat mijn kind daar in goede handen is.”